Τάρτα με γλυκοπατάτα και μπρι

single-image

Δίνει

1 φόρμα τάρτας 32cm

Χρόνος Προετοιμασίας

60'

Χρόνος Μαγειρέματος

20'

Συνολικός Χρόνος

80'

Μια ξεχωριστή τάρτα, με κάθε άλλο παρά καθημερινά υλικά. Έχει λίγο μπελά μέχρι να στηθεί, καταλαβαίνετε όμως πόσο, μα πόσο νόστιμη μπορεί να είναι; Πόσο πλούσια μπουκιά θα είναι η κάθε μια, που θα εμπεριέχει και τη ζύμη και τη γλυκοπατάτα και το μπρι και το πεκάν; Εμένα τα σάλια μου τρέχουν ήδη.

Για την τάρτα με γλυκοπατάτα και μπρι θα χρειαστούμε:Τάρτα με γλυκοπατάτα και μπρι από τη Γωγώ Δελογιάννη

  • 1 δόση τάρτας 
  • 400 γρ. τυρί μπρι 
  • 1000 γρ. γλυκοπατάτες 
  • 100 γρ. καρύδια πεκάν 
  • λίγο ελαιόλαδο  
  • αλάτι-πιπέρι 

Ξεκινάμε:

Φτιάχνουμε τη ζύμη και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30’. 

Καθαρίζουμε τις γλυκοπατάτες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες ίσου πάχους, περίπου 2 χιλιοστών στο μαντολίνο ή στον κόφτη του λάχανου. 

Τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 3’. 

Τις σουρώνουμε και τις κρυώνουμε με τρεχούμενο νερό κάτω από τη βρύση. 

Στρώνουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα, την τρυπάμε με ένα πιρούνι παντού και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20’ στις αντιστάσεις στους 170°C, αφού της προσθέσουμε ένα βάρος. Δηλαδή, στρώνουμε φασόλια ή ρύζι σε όλη της την επιφάνεια, ή αν έχετε τα ειδικά βαρίδια για το ψήσιμο τάρτας. 

Το βάρος, μας διευκολύνει στο να μη φουσκώσει η τάρτα και να μείνει η επιφάνειά της ίσια, για να μπορέσουμε να τη γεμίσουμε. 

Τη βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε το βάρος και την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. 

Πάμε να στρώσουμε τη γέμιση.

Κόβουμε από το μπρι έναν δίσκο 100 γρ. και τον τοποθετούμε στο κέντρο της τάρτας. Τα υπόλοιπα 300 γρ. τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και τα στρώνουμε σε όλη τη βάση της τάρτας.  

Κόβουμε τις φέτες της γλυκοπατάτας στη μέση δημιουργώντας μισοφέγγαρα και τις στήνουμε κυκλικά πάνω στην τάρτα. Ξεκινάμε από το εξωτερικό τοίχωμα της τάρτας και τοποθετούμε κάθε κομμάτι γλυκοπατάτας με την ίσια πλευρά προς τα κάτω, τη μια δίπλα στην άλλη και ερχόμενοι σιγά σιγά προς το κέντρο της τάρτας, δημιουργώντας μια σπείρα. Συνεχίζουμε, τοποθετώντας κυκλικά όλα τα κομμάτια της γλυκοπατάτας μέχρι να φτάσουμε στο κέντρο και να καλύψουμε όλη την επιφάνεια της τάρτας. 

Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 15’ στους 170°C, επίσης. 

Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο προσθέτουμε τα πεκάν, τρίβουμε φρέσκο πιπέρι, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για ακόμα 10’. Τρώμε και ζεστή και κρύα.

Μέχρι την επόμενη φορά,

Φιλιά,

Γ.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may like