Πολύ αλάτι στο φαγητό; 4 τρόποι να το σώσετε!

single-image

Βάλατε, σαν εμένα, αλάτι, 2 φορές; Δεν έχετε μάθει ακόμα να υπολογίζετε την ποσότητα και το κάνετε λύσσα; Μαζί θα το φτιάξουμε, μη φοβάστε!

Υπάρχουν κάμποσοι τρόποι διόρθωσης της γεύσης του αλατιού και εξηγούμαι.

  1. Η πατάτα

Όσο ακόμα το φαγητό βράζει, ρίχνουμε μέσα χοντρά κομμάτια ωμής ξεφλουδισμένης πατάτας και το άμυλο της λειτουργεί ως σφουγγάρι για κάποια ποσότητα αλατιού. Μόλις η πατάτα βράσει, την βγάζουμε και την πετάμε, μαζί και το πολύ περισσευούμενο αλάτι του φαγητού μας.

  1. Το ξερό ψωμί

Με την ίδια λογική, αντί για πατάτα, βουτάμε στο φαγητό κομμάτι ξερού ψωμιού, όταν το φαγητό έχει τελειώσει το μαγείρεμα και είναι εκτός φωτιάς. Μη δοκιμάσετε φρέσκο ψωμί, ή ξερό σε φαγητό που βράζει γιατί και στις 2 περιπτώσεις το ψωμί θα διαλυθεί και θα μπλεχτεί μέσα στο φαγητό. Σε περίπου 15’ βγάζουμε το ψωμί και τρώμε, την εμφανώς βελτιωμένη version του φαγητού μας.

  1. Το επιπλέον φαγητό

Σε περιπτώσεις σούπας, μαγειρευτού με αρκετό ζωμό και παρόμοιων παρασκευών, η κατάσταση σώζεται άμα προσθέσουμε λίγο φαγητό ακόμα. Δηλαδή, αυξάνουμε τον όγκο του διαλύματος για να μειώσουμε την περιεκτικότητα (οι καθηγητές φυσικής μου θα χειροκροτάνε από μέσα τους). Σε μια σούπα για παράδειγμα, μπορούμε σε κατσαρόλι να βράσουμε 1 κούπα ρύζι ακόμα, με 2 κούπες νερού και όλο μαζί να το προσθέσουμε στη σούπα. Θα έχουμε 2-3 μερίδες ακόμα, αλλά η υπερβολική αλμύρα θα εξαφανιστεί. Αφήστε που τις 2-3 περισσευούμενες μερίδες μπορείτε να τις δώσετε σε κάποιον που τις έχει ανάγκη. Win – win !

  1. H οξύτητα

Η οξύτητα έχει την τάση να ισορροπεί την αλμύρα του φαγητού, χωρίς όμως να την εξουδετερώνει. Δηλαδή αν σε ένα φαγητό κάπως αλμυρό, προσθέσουμε ξύδι ή λεμόνι ή ακόμα και γιαούρτι, η γεύση του αλατιού θα διορθωθεί, θα ισορροπήσει, το αλάτι όμως θα συνεχίσει να βρίσκεται εκεί. Θα το φάμε ευχάριστα, αλλά δε μπορούμε να το προσφέρουμε σε κάποιον που έχει πρόβλημα με την κατανάλωση αλατιού.

 

Δοκιμάστε ό,τι πιστεύετε πως ταιριάζει καλύτερα στην κάθε περίπτωση και πείτε μου αποτελέσματα.

 

Μέχρι την επόμενη φορά,

 

Φιλιά,

Γ.

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may like